Välkommen till Fjättern!
Ett FK Alcedo klubbvatten.
Fjättern är en mindre källsjö, 62 hektar, med lite norrländsk karaktär. Det är en fin sjö för pimpel, samt har ett fint mete och spinnfiske från stränderna. Här får det inte vara några båtar eller andra flytetyg, så det är en stillsam sjö för den som söker ett mer stilla fiske i naturskön miljö.
Fångstbegränsningar
Vi vill ha de stora romproducenterna kvar i sjön för framtida fiske
Max 1 Gädda på min. 40 cm och max 70 cm längd eller max 2,5 kg.
Max 3 stycken med en sammanlagd vikt av max 1,5 kilo orensad abborre får tas upp per fiskare & kort per dag.
Abborre över 0,7kg / 35 cm skall återsättas.
Gös över 2000g / 60 cm skall återsättas.
Gädda över 2500g / 70 cm skall återsättas.
Även skadad fisk skall återsättas när fångstkvoten är fylld.
Respektera ovanstående begränsningar för framtida hållbart fiske för nästa generation sportfiskare.
Din kortavgift går oavkortat till fiske- och vattenvård samt utsättningar i detta vatten.
Respektera ovanstående begränsningar för framtida hållbart fiske för nästa generation sportfiskare...
Regler för fisket i Fjättern
Fiskekort skall medföras och kunna uppvisas vid anmodan från tillsynsman. Om fiskekort inte medföres vid fiske så räknas fisket som olaga och beivras.
Fiskekort skall vara ifyllt med innehavarens namn, adress och giltighet, annars så anses fiskekortet som ogiltigt.
Fiskekortet skall vara ifyllt med försäljningsdatum & giltighetsdatum på fram- eller baksida av kortet.
Fisket får endast bedrivas med handredskap. Alltså spö och rulle.
Endast fiske efter fisk tillåtet
Landfiske med max två spön per fiskekort
Angel är inte tillåtet.
Inga huggkrokar eller lipgrip är tillåtet.
Ismete får bedrivas med max sex spön per fiskekort.
Inga båtar, kanoter eller andra flytetyg får användas i Fjättern
Medlemmar i FK Alcedo skall kunna uppvisa medlemskort vid anmodan från tillsynsman
Allt avfall från mat, dryck eller omslag från fiskeutrustning som blivit över sedan ditt fiske eller besök är slut, ber vi dig att ta med dig till hem eller till närmaste soptunna.
Regler kan ändras över tiden
Välkommen till en ren och fin sjö...
Belägenhet
Sjön Fjättern är belägen ca tre kilometer sydväst om Nynäshamn. Fjättern är en sjö som ligger högt i terrängen, runt 62 hektar stor, är till formen avlång samt är avsnörpt på mitten av ett trängre sund, så att sjön bildar två avdelningar. Sjön är näringsfattig, men är en källsjö med friskt och bra vatten.
Sjön ligger inbäddad i ett naturskönt område med fina stigar som slingrar sig dels runt sjön, men även som promenadstråk vidare iväg i markerna, för den som tycker om skogspromenader i lite mer krävande mark.
Stigarna utgår i bägge riktningarna runt sjön, dels från parkering vid Fjättern, men även från parkeringar vid idrottsområdet Kvarnängen, nordost om sjön, där det finns stor stig, med elljusspår, som stryker förbi Fjätterns norra strand. I södra änden ett par öar, och i norra några större öar.
Fjättern har lite norrländsk karaktär. Från sjön kan du stundtals höra lommarnas skri och se sångsvan stryka förbi, samt se fiskgjusen jaga...
Parkering
En större parkering finns i sydvästra hörnet av sjön, där landsvägen, "Torövägen", stryker förbi. Utnyttja den, den är rymlig och bra, och ligger bara 75 meter från sjön. Det går från parkeringen norrut en mindre traktorväg, som följer sjön ett hundratal meter. Där den sedan viker av västerut, finns stig som följer sjön.
Använd inte som parkering de mindre traktorvägar med bom på, som går in från Torövägen. Där kan det behövas komma in traktorer för röjning o.dyl. Använd inte heller de norra delarna av området runt sjön, de vid Eneby, för parkering. Det tillhör NMCK, och bör hållas fritt från fiskandes bilar.
Vi som vill fiska ställer oss vid stora parkeringen på Torövägen eller vid parkeringen vid "gamla" riksväg 73. Sväng i mot Torövägen, tag direkt höger efter "Torö-sten", parkera på den blindväg som går parallellt med stora vägen utanför Kvarnängens idrottsplats. Därifrån kan du nå via en motionsslinga de norra delarna av sjön. Följ stigen och den belysta slingan mot Fjättern...
Fisket
Sjön är som sagt en källsjö, och vattnet är bra och fisken är fin. Det finns mört, löja, björkna, braxen, abborre och gädda i sjön. Tidigare arrendatorer har inplanterat gös och i omgångar även regnbåge.
Man når fiskeplatser från land på relativt många ställen, även om de större uddarna i sjön, vid sundet, är de bättre kastplatserna vid spinnfiske under den isfria tiden. Största djupet är dryga sex meter och det är vid frivattnen runt sundet. Vid parkeringen och ut mot öarna är det lite grundare, men ofta ett bra fiske.
Vinterfisket från isen gör att du når hela sjön enkelt. Sjön fryser ofta till snabbt när kylan kommer. Pimpelfisket är bra, där det större sundet och "Skepparns' Grynna" brukar ge bra med abborre.
Lite sydväst om sundet, och hundra meter ut från land, har du "Skepparns' Grynna", den enda "riktiga" grynnan i sjön. Det är en grundklack med friskt sjögräs. Där i branten går det bra med abborre och en och annan riktigt fin gädda. Till höger efter sundet, om du kommer söderifrån, har du Rödkärr, ett sankt område som vårtid drar till sig gädda för lek. Om du går på den östra sidan av sjön så kommer du ut till fina fiskeplatser. Det är öppna uddar där du har fina spinn- och metemöjligheter.
I den norra delen så är det också fina ställen från land. Då kan du ställa bilen vid parkeringen mittemot Kvarnängens idrottsplats, vid gamla riksväg 73, och följa el-slingan för joggare fram till sjön. Då du ser sjön så är du i den norra delen. Gå antingen över den lilla träbron och fiska på västra sidan, eller så går du söder ut på den östra som du precis kommit ner på.
Gädda finns det relativt grov. Runt 8-10 kilos simmar i sjön. Grov abborre brukar jaga vid "Skepparns Grynna", runt öarna samt i och vid sunden. Abborre i fina vikter finns i sjön...
Läs mer om Digitala fiskekort
Fisketillsyn & tillsynsmän
FK Alcedo har till sitt förfogande tillsynsmän för våra sjöar.
Dessa ansvarar för fiske- och marktillsynen runt sjön, om det är något du vill fråga om inför fisket, om du vill påpeka något som skett eller du sett så tryck på bilden nedan och kontakta en tillsynsman.